nedjelja, 1. ožujka 2015.

GO GREEN

Zelena je boja prirode. Poznata je kao najmirnija boja ljudskom oku, navodno može poboljšati vid, a takođe djeluje smirujuće na ljude. Simbolizira rast, harmoniju, svježinu, plodnost, stabilnost i izdržljivost. Ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Zelena ima ljekovitu moć.

Pred kraj zime čeznem za proljećem i suncem i onim čistim, blistavim bojama. Osobito čeznem za zelenom i svim njenim nijansama. Svaki novootvoreni listić i travka, proplanak obilno zaliven kišom, dolina natopljena otopljenim snijegom, obale rijeke namočene izlivenom vodom, slojevi šume koja se razlistava... toliko zelenih nijansi skladno oslikava proljeće. Kako se sunce penje sve više po obzoru i baca svoje duge sjene scena postaje živa, interaktivna. 

Proljeće je uvijek novi početak života, novi list u našim životima. Potiče nove odluke. Za nas žene često to znači detoksikaciju, dijete sad il´ nikad, odluke da ćemo vježbati, zdravije kuhati, biti aktivnije, sretnije, više pažnje posvetiti sebi, a onda i obnoviti garderobu jer sve što imamo je demode... I već od same odluke osjećamo se bolje, puuuuno bolje. Osobito zbog ove zadnje misli. 

Otkuda uopće početi? Iako znanstvenici zapravo tvrde da je to samo prijevara i da se tzv. proljetni umor, glavobolje i sve te neke štetne tvari koje nagomilamo preko zime ne mogu tako riješiti već se naš metabolizam sam čisti bez naših guglanja i provođenja extreme detox dijeta. Ipak, sigurno nije loše manje i zdravije jesti, piti više cijeđenih prirodnih sokova voća i povrća i kretati se. Zar ne? Manje narezaka, više blendanja! Go green, malo eksperimentiranja unosi neku novo energiju u naša jutra. I fino je. Sok od cikle i maline, hren nariban u salati, smoothie od koprive za međuobrok, jabuka i orašasti za večeru. Topla limunada s medom i đumbirom, kurkuma kao dodatak riži, zobeno i bademovo mlijeko, sok od cvjetova bazge, aperitiv od limunske trave... beskrajno mnogo ideja i detalja koje hranu čine uzbudljivijom. Upravo ta kapljica ulja od konoplje daje poseban štih običnom kuhanom krumpiru a sjemenke suncokreta u salati od kupusa zanimljivu hrskavost i tako vaša jela dobivaju novu zvjezdicu. Ne baš onu Michelinovu al ne manje važnu... Jer nije samo bitno što jedemo i koliko i kada nego i kako. Zašto ne biste uživali onaj luksuz kao u restoranu? Čemu čuvati kristalne čaše za neke posebne prigode? Svaki je obrok posebna prigoda. Glazba, plamen svijeće, salvete, jela servirana na toplim tanjurima... gušti su gušti. 
Možda su internet previše preplavili istočnjačke filozofije jer lakše vjerujemo u nešto što zvuči fensi. Tu mislim na Ayurvedu i neobične začine, zeleni, žuti, bijeli i crvene čajeve, čudotvorne biljke koje su zapravo eliksiri mladosti, vjerujemo Dr. Ozu... no sve su to samo mogućnosti. Tajne mješavine, starinski recepti, il samostanske recepture, drevni lijekovi za sve a danas tako lako dostupni na fb. Svi objavljuju na statusu biljku koja liječi sve vrste raka u samo 48 sati! Danas je to maslačak a jučer je bio Noni sok. Prah koštice marelice il obična soda bikarbona tako su dostupni, jeftini, a čudotvorni. Teorije zavjere i farmaceutske istine skrivene javnosti. Netko je prokljuvio i sad vi samo trebate to shareat da se razotkriju zablude a pomogne onima koji su u problemu. Vi birate! No, uvijek je dobro naučiti nešto novo. Istražiti alternative. Jer soda zaista pomaže. Kako mijenja pH, gljivice ne mogu rasti i vi nemate više infekciju Candidom albicans. Pročitala sam da po Ayurvedskom horoskopu strijelci posjeduju neku energiju i to me zainteresiralo. To je totalno istina! Ja uvijek imam energije više od drugih (osim vlastite djece). Baš takav treba biti horoskop da se prepoznaš u njemu i tu počinje vjera. Za slijedeći tjedan mi piše da neću imati strpljenja za negativne i pesimistične jer sam Pitta tip. A tko normalan ima strpljenja za negativne i pesimistične!?! Dajte... i prvi i drugi i treći dan pozitive! Zar nije svaki dan u životu dan za pozitivu!? 

Za odvažne i pametne odluke ne treba biti proljeće, čak ni ponedjeljak. Može biti i srijeda popodne. Obogatite svoj život novim okusima. Tko zna? Možda će vam upravo taj pesto od medvjeđeg luka ili majoneza od indijskih oraščića postati najfiniji delikatesni dodatak jelu! Zelena boja ponekad znači i nedostatak iskustva... Go green, reciklirajte, ostavite samo svoje stope u šumi, zagrlite drvo, volite se i živite zdravo. Možda je zeleno vaša boja. 
https://www.facebook.com/Perundodirprirode?fref=ts




Nema komentara:

Objavi komentar