ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Medvjeđi luk

Papuk prije mnogo godina





Sunce nas je izmamilo iz kuće. Zapuhali su ožujski vjetrovi i sad je jasno da se vrijeme mijenja. Iako nije još po kalendaru osjeća se proljeće i nemir... Čini se kao da se priroda meškolji i sve je nestrpljivija. Šuška pod lišćem, pucketa suhim grančicama dok sasvim tihom bubre njeni pupovi na još golim granama. Žute se jaglaci pored hrpica snijega. Blato je ljepljivo i gusto, a vode u lokvama ima posvuda. U istraživanju za tek izniklim listovima medvjeđeg luka otklizala sam dobrih 2 metra niz blatnu padinu. Jednostavno nisam očekivala da je tako klizavo. No, trud se isplatio i uz nedjeljni ručak imali smo finu salatu.

Razveselili su me i prvi listovi Medvjeđeg luka u mom kutku. Zelena boja u ovom slučaju ima ljekovitu moć!

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum), crijemuš, srijemuš, divlji luk ili šumski luk od davnina se koristio za proljetne kure čišćenja organizma, prirodni je antibiotik, snižava krvni tlak, kolesterol, pomaže kod probavnih problema, tjera parazite, blagotvorno djeluje na mokraćni mjehur, poboljšava izgled kože i tako dalje. Popis je nevjerojatno dugačak. Svi su čuli za njega i mnogi ga sami beru i koriste. Svježi na salatu, rade pesto, tinkture, smrzavaju jer je sezona njegova branja prilično kratka. Upravo sad kad vladaju viroze, zalihe D vitamina su nam slabe, umor i nedostatak energije možemo znatno popraviti upravo ovom biljkom. Nije ga preporučljivo sušiti jer svoja čarobna svojstva bolje će sačuvati u ulju ili tinkturi. Sam naziv medvjeđi je luk dobio jer je medvjeđa poslastica nakon zimskog sna.

Mama, čitaj nam priču! O dinosaurima, o svim životinjama, ja želim naučiti sve o životinjama i prirodi jer je to korisno znanje, jel da mama? I tako pričamo... O malom medi koji se probudio iz zimskog sna. Bio je jako znatiželjan i želio je istraživati svijet oko sebe. Iako se dobro naspavao i bio odmoran nije imao puno snage jer je bio gladan, jako gladan. Tako je strašno bio gladan da mu je trbuščić kruljio i proizvodio čudne zvukove. Krrrrrrrr, glj, kkkrlj! Onda ga je njegova mama medvjedica zovnula da pojede kašu. Mali je medo veselo krenuo papati no onda je njuškicom gurnuo kašu i glasno rekao: Bljak, zelena kaša! Ja ne volim zelenu kašu koja smrdi na luk! Ali zelena kaša je ukusna. Moraš prvo probati da bi znao jel ukusna. Medo je onda poslušao svoju mamu i liznuo malo jako zelene kaše. Iznenadio se kako je bila fina. Kad je pojeo sve trbuščić mu više nije kruljio i on je imao puno energije za skakutanje i istraživanje u prirodi. Prijatelj zeko već ga je čekao u šumarku da zajedno love leptiriće i skaču po blatnim lokvicama. Kraj.

kozlac i srijemuš
A tu ponekad zelena označava nedostatak iskustva i znanja. Iako lako prepoznatljiva i po izgledu i po intenzivnom mirisu češnjaka ljudi ga često zamijene nekom otrovnom biljkom poput mrazovca, đurđice ili čemerike. Tu je još i kozlac koji zatajno razvija svoje listiće često baš uz sam medvjeđi luk. Mrazovac voli osunčana mjesta i listovi mu nemaju miris češnjaka dok srijemuš raste u sjeni na vlažnim polojima i ima vrlo intenzivan miris češnjaka. Za razliku od mrazovca raste iz jedne lukovice. Čemerika ima šire listove reljefno izbrazdane. Dok otrovni kozlac ima kopljaste listove. Đurđica ima slične listove medvjeđem luku samo kožnatije i nema taj karakterističan miris češnjaka. Uglavnom, medvjeđi je luk izvrsna biljka i svojim specifičnim kemijskim sastavom liječi mnoge boljke. Priroda nam ga daruje baš u trenutku kad nam je najpotrebniji. Samoniklo bilje je besplatno i vrlo zdravo no ako imate želju bezbrižno koračati i s užitkom brati bilje najbolje je da iskoristite stručno vodstvo. Ako se vaše znanje samo teorijsko u prirodi vas lako poljulja zbunjenost. Pridružite nam se skoro na radionici medvjeđeg luka i drugog jestivog samoniklog bilja!
Budite zdravi i puni energije baš kao i mali medo.


Recepti su zaista brojni i svoje ćete ukućane sigurno zdravo nahraniti ovom namirnicom.

Pesto od medvjeđeg luka

Sastojci:
100 g medvjeđeg luka
namaz od srijemuša
30 ml maslinovog ulja
20 g parmezana
20 g orašastih plodova
sol i papar

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i izblendajte štapnim mikserom.
Pesto možete koristiti za pripremu tjestenina, juha, kao dodatak umacima, ali i samostalno na krišku svježeg kruha.

Namaz od medvjeđeg luka: svježi sir, sol, medvjeđi luk i vlasac, bučino ulje... po želji zaljutite kajenskim paprom. Najfiniji je s domaćim kukuruznim kruhom. Izvrsno je što ga možete napraviti u prirodi na pikninu od netom ubrane biljke!

Za tzv. špinat od medvjeđeg luka zapravo je postupak isti kao da kuhate špinat na mlijeku samo umjesto špinata ili blitve stavite nasjeckani luk i recimo koprivu. Gustoću određujete sami pa to može biti i juha na kraju.

Budite kreativni i iskoristite što vam Priroda nudi!
Luk je već u zdjeli!


Pogledajte i lajkajte našu facebook stranicu na https://www.facebook.com/Perundodirprirode

Nema komentara:

Objavi komentar