ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Vlasac - vjesnik proljeća?

Kad smo kupili kuću dvorište je bilo zapušteno pa smo ga češće kosili da ga pripitomimo. Da izgleda kao da tu netko živi. A onda nam je nekako bilo žao kositi tratinčice pa smo ih zaobilazili kosilicom. Ni divne bijele zvončiće tzv. "ptičjeg mlijeka" nismo dirali. Ni gavez. Ni cikoriju. Ni ljubičice. Ni vlasac. Dvorište je malo čudno izgledalo sa svim tim nepokošenim otocima. Djetinjasta zaljubljenost u detalje i male stvari nekad je jača od zdravog razuma. 



Ovih se dana priroda već vidljivo razbudila. "Kamo je nestala zima? Uh, kako je toplo. Sunce nas grije mora da je već vrijeme..." tako možda razgovaraju biljke. No, veljača je ćudljiva. I vrijeme je takvo. Ženski mjesec. Prirodni proljetni hormoni divljaju. Možda će još biti i hladnoće i zime i snijega. Ali priroda je već u novom ciklusu. Počinje novi život. 

Proljetno cvijeće kao da se natječe tko će prvi iznenaditi prolaznika. Jer svi se vesele proljeću. Zelenilu. Suncu. Novoj energiji. Vlasac sam ugledala puno prije ijedne proljetnice no tko će jedan više manje običan lukić prozvati vjesnikom proljeća? Trudi se istaknuti srebrnom nijansom zelene koja ga odaje da nije tek običan busen trave. Okitio se kapljicama rose. Sneno se povija na vjetru kao da pleše "Valcer cvijeća" onako sam za sebe, bez publike i pljeska na kraju. Čisto iz gušta i ljubavi prema glazbi. 

Vlasac će biti savršen dodatak mnogim jelima. Blažeg je okusa od crvenog luka. Ništa manje vrijedan po svom sastavu od poriluka na primjer. Nema žestine češnjaka poput listova medvjeđeg luka. Ne možete ga zamijeniti za drugu biljku baš lako. Uzgajati ga možete i u kuhinji i na vrtu i balkonu. Nije zahtjevan i dostupan je. Ima prekrasan ljubičasti cvat no i ovako srebrno zelen prilično je dekorativan.  Najfiniji je svjež. Unesite malo zelenila u svoju život ako imate priliku. Zelena je boja života.

Umak od vlasca (sirovi)

Sastojci:  

svežanj nasjeckanog vlasca (svježeg), pola čaše suncokretovih sjemenki (namočenih preko noći), vode toliko da prekrije sastojke, malo soli i ulja prema ukusu. Sve sastojke izblendati u glatku smjesu. 

Dobar tek!


Uvijek se nešto ubere čak i među hrpicama snijega
Nasip u kontralihtu 

Vlasac  (lat. Allium schoenoprasum L )


Nema komentara:

Objavi komentar