ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Bazga - mirisi i okusi djetinjstva

Bazga je Božicino drvo, ne pali ga ili bi se ukleti mogao.
Kad sam ja bila mala igrali smo se indijanaca, vozili bicikle, stalno bili vani, obožavali smo sve vrste životinja, valjali se po travi, gradili gradove u pijesku, kuhali otpalo lišće i pekli kolače od blata, pili sirup od bazge...

Imali smo samo jedan grm bazge koja je rasla uz vrt, na međi, u sjeni susjedove drvene štale. Meni se uvijek činilo da je taj grm čaroban jer je mama od njega svake godine napravila oko 25 litara soka od bazge tj. sirupa od njenih bobica. Bobice su bile krupne a nakon što smo ih mama i ja skinule s peteljki ruke su nam bile ljubičaste i meni je to bilo divno. Kasnije smo na bunaru prale ruke i skidale boju tatinom pastom za ruke. Ta je pasta skidale sve: od masnog mazuta do sirove nafte al boja od bazginih ljubičastih bobica bila joj je izazov. Tako sam još nekoliko dana pomalo skrivala ruke od pogleda dok se ne bi vratile u normalu. Više mi je bilo žao maminih inače savršenih ruku. Bobice se mogu skidati i vilicom ili češljem a ruke možete zaštititi običnim rukavicama no nekako mi se taj dodir sviđa. Uz malo soka limuna i sode ako odmah operete toplom vodom koža će biti kao prije. 

I danas uz svu moguću pomoć aparata i sokovnika koje napokon imam sirup od bazge radim i dalje isto kako ga moja mama radi čisto iz straha da mu nekim slučajem ne promijenim okus i izgubim to dragocjeno madeleinovsko sjećanje na djetinjstvo utopljeno u čaši bazginog soka. Sirup je nevjerojatno sličan sirupu od kupina no ima neku prepoznatljivu sumporastu notu za koju ne bih znala reći hoće li se svidjeti svima. No upravo je to pravi okus i opis bazge: tajni napitak koji je izuzetno zdrav. Naime, može pomoći kod gripe i prehlade. Tek nekoliko zrelih bobica dovoljno je da otjera gripu već kod prvih naznaka no previše bobica može izazvati proljev ili probleme  s probavom. Također se koriste samo zrele bobice a preporuča se i njihovo kuhanje kako bi njihov otrov bio bezopasan za čovjeka. Tako je to u prirodi neke izuzetno ljekovite biljke sadrže i malu količinu otrova? Jing i jang. Tako nas priroda podsjeća da budemo skromni i umjereni. Ništa nije ni dobro ni zdravo u velikoj količini. Tako svaki plod ili sjeme sadrži barem malenu količinu "otrova" kako bi spasilo sebe da ga u potpunosti netko ne pojede. Čisto preživljavanje. I mi ljudi imamo sigurno otrova u sebi, a ponekad nas neki nagon za preživljavanje ili zaštita potomaka natjera da izbacimo taj otrov iz sebe. Najčešće  ipak riječima, no i one su vrlo moćne.

Recept za sirup od bobica: Zrele bazgine bobice prokuhati u vodi u omjeru 1:3 u korist vode. Procijediti ili propasirati pa u sok dodati limun ili limunsku kiselinu po želji te šećer (najbolje smeđi u omjeru 1:2 u korist soka ili 1: 1 ako volite gusti slatki sirup) otopite šećer i sirup ponovno zagrijavajte do vrenja a onda ga prelijte u staklene boce i čuvajte na hladnijem mjestu. Od takvog sirupa može se napraviti džem ili žele ako se smanji količina vode i doda želin kod drugog kuhanja. Baš me takvim domaćim džemom nedavno razveselio prijatelj iz Češke. 

Čaj od bazge je ukusan i potiče znojenje i zato se koristi Za snižavanje previsoke temperature kod djece i odraslih. A ugodna je i kupka u bazginom čaju (cvijet) koja ima isti učinak kao i čaj ali je pogodna za snižavanje temperatura kod male djece. 


U proljeće i jesen na drvetu bazge može se primijetiti i jedna zanimljiva želatinasta gljiva boje. Gljiva je poznata pod nazivom Judino uho i jestiva je no pripremite se na kiselkast okus. Ako ju pak ne želite jesti možete uživati u njenoj posebnoj ljepoti i neobičnosti. Podsjeća naime na ljudsko uho. Možda tako pomaže bazgi da bolje osluškuje šumu kako bi se probudila na vrijeme i svojim zanosno bijelim čipkastim cvjetićima privukla pčele.


Sirup od cvijeta bazge također je i zdrav i ukusan, no njega možemo raditi tek u proljeće kad bazga cvjeta.  Tada se cvijet može brati za čaj tj. za sušenje ili možete od cvijeta napraviti ukusan desert umakanjem cvijeta u smjesu za palačinke i prženjem u ulju. Za sirup je potrebno ubrati cvjetove i odstraniti što je moguće više peteljke. Nježne bijele cvjetiće potopiti u vodi preko noći s narezanim limunom. Sutradan zagrijemo procijeđenu otopinu i dodamo šećer. Neki dodaju med a drugi zaslađivač poput agavinog sirupa. Ako ne želite dodati šećer ni bilo koji drugi zaslađivač sirup može stajati u hladnjaku do 3 dana ili ga jednostavno u plastičnim bocama požete zalediti. Taj recept je toliko poznat da za sve hladne izrade sirupa se jednostavno kaže da se radi kao i sirup od bazge!

Valja reći da postoji više vrsta bazge a mene se posebno dojmila crvena bazga koju sam prvi put vidjela na Velebitu prije dvije godine. 

Iz nekih pomalo sentimentalnih razloga ostavili smo bazgin grm da nam štiti naše povišene gredice od prejakog ljetnog sunca. Neki nam je unutarnji glas šapnuo da ga pustimo da živi. Sad nas i hrani i čuva naše povrće od žege. Bazga je drvo i koje u paganizmu ima sveto mjesto. Smatra se drvom Božice vjerojatno zbog svojih regenerativnih sposobnosti da se brzo oporavi i regenerira. Stih iz Vještičje pouke glasi : 
"Bazga je Božicino drvo, ne pali ga ili bi se ukleti mogao."



Voda - Kupa u nijansama zlatne boje

"Voda ima ulogu neumornog nosača svjetla, energije i topline. Prvo i najvažnije, ona je nosač svih supstancija koje stvaraju i održavaju život." Victor Schauberger

Kupa je danas bila zlatna. Posuta peludom u popodnevnom suncu presijavala se u pedeset nijansi zlatne od one žutih tonova pa do maslinaste. Svaki zamah i svaka kretnja radeći val djelovala je čarobno. Poput nekog cvjetnog planktona. Možda je ovo zadnje kupanje na rijeci ove godine, pomislila sam. Odlučili smo uživati, iskoristiti dan, voljeti, opustiti se i prepustiti. Koža je nakon ķupanja u Kupi nježna i meka, misli pročišćene, srce puno. Preporod u punom smislu. Istodobno pražnjenje negativne i punjenje pozitivnom energijom. 

U rujnu su na kupalištu samo pravi zaljubljenici u prirodu. Svaki takav topao i sunčan dan smatram poklonom. Nekad svu tu ljepotu najviše vide autsajderi i turisti. Kažu da se to zove "lokalno sljepilo". Previše kritični olako pretpostavljamo da ćemo zauvijek imati priliku biti tu. Diviti joj se. Rijeci. Vidjeti sve te Pejićeve nijanse Kupe. Puštati djecu da skaču s pontona. Učiti ih plivati. Stvarati sjećanja.

Slušam tako prigovore u zraku od onih političkih do vremenske prognoze: jel hladna, jel ljigava, jel vuče, jel pala. Slušam roditelje koji se ucjenjuju s djecom jel ovi malici ne žele iz vode. Tek kad poplave i smežuraju se i budu gladni tek tada pristaju na kompromis. Dakle, barem 4 sata u komadu ako se pita djecu. Njima je zakon. Love bjelice plastičnom čašom od žuje, slažu figure od kamenčića, kolače od pijeska, rone, pljuskaju, ludiraju se, žive punim plućima. Čitam i jednim okom ih pratim da ne odu predaleko. Upijamo to sunce i hranimo se energijom vode. Toplina nas prožima, voda nas hladi. Osjećamo život i njegovu snagu, ali i krhkost. Lijevo gledam most i pokušavam zamisliti onaj stari s lukovima koji nikada nisam vidjela uživo ali svi kažu da je bio poseban, ljepši. Pogled mi tako uzvodno putuje kroz vrijeme. Onda se sjetim da će uskoro u blizini biti kamp. Pravi pravcati kamp gdje će ljudi moći uvesti svoju kamp prikolicu ili šator i uživati s djecom u cijeloj ovoj eko ponudi Kupe. A onda me obuzme sebičnost  kad mi u pogled upadne plastična vrećica koja pluta prema Sisku i jedna prazna litrena boca bez poruke. Koliko će tek onda biti plastike kad mi toliko drugih otme Kupu, moju Kupu... Lako mi se zavukla pod kožu, u srce i cijelu mene. Zarobila me u svojim kapima i ja je puštam da me nosi. I mi smo većim djelom voda. Razumijemo se i dok šutimo. Dok se gledamo. Morali bi svi, da se mene pita, prvo položiti zakletvu da će je voljeti, poštovati i čuvati prije nego ugaze njen pijesak na obali. Onda bih bila sigurnija.

Na ušću Petrinjčice neka djeca pecaju. Dan prije početka škole i obaveza jednostavno love ribu. Baš kao i dvije bijele čaplje i jedna crna roda tik do njih. I one znaju da na ušću ima obilje ribe. Volim tu crnu rodu jer je rijetka pojava. Voli mir i gnijezdo vije na drvetu u šumi. Nije pitoma poput bijele. Drugačija je: plaha, divlja, crna. Onaj zadnji zavoj Kupe prema Sisku već se ovija u maglu jer je sunce sve niže i slabije. Magla je pravi vijesnik jeseni. Kad se njene koprene zavuku u poloje ljeto pomalo nestaje. Pametniji popušta. 

Neki će moji poznanici i entuzijasti plivati i upijati njenu moć, moć rijeke do zadnjeg. I ja ću biti među njima jer dijelimo istu ljubav. 


"Preporodom duha ljudski rod naviknut će se da duboko poštuje i skrbi
za sav život koji izrasta iz Zemlje." Victor Schauberger